Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
 

גן ארכיאולוגי ירושלים | מרכז דוידסון

רשות העתיקות | החברה לפיתוח הרובע | מנהל פרויקט: אסף בירגר | עיצוב תאורה: עמיר ברנר, אלה כהן | תכנון חשמל: איטקין בלום | צילומים: עמיר ברנר



הפארק הארכאולוגי של 'מרכז דוידסון' (ידוע גם בשם 'הגן הארכאולוגי ירושלים' או 'גן העופל') ממוקם בסמוך לכותל המערבי בעיר העתיקה בירושלים. באתר ממצאים מתקופות רבות הנפרשות על-פני יותר מאלפיים שנות היסטוריה - מתקופת בית ראשון, בית שני, התקופה המוסלמית, הביזנטית, תקופת מסעי הצלב במאה ה-11 ועוד. בימים אלה הגן הארכאולוגי נפתח לקהל הרחב, ומתקיימים בו סיורים גם בשעות הערב.


הגן הארכיאולוגי מרכז דוידסון

החפירות באתר החלו בשנת 1970, והתקיימו לאורך מספר עונות באופן לא רציף. בשנת 1993 חודש הפרויקט ועד 1997 התגלו ממצאים רבים נוספים. מהמתחם פונו פסולת ואבנים ובין היתר נחשף רחוב הרודיאני לכל אורכו. בצידו האחד הכותל המערבי ומצדו השני שדרת חנויות המעידות על המסחר שהתקיים במקום ושגרת העולים לרגל – דוגמת משקולות-אבן בגדלים שונים, ספסלי ישיבה ועוד.


שדרת החנויות ברחוב ההרודיאני

הביקור באתר בשעות החשכה מעניק למבקרים חוויה מיוחדת. תאורת הלילה החדשה והדמיון האנושי מאפשרים להשלים בעיני רוחנו את תמונות המקום. פתחי החנויות העתיקות שורטטו בתאורה חמה, ותמונת האור מייצרת עומק וקווי מתאר. בקלות ניתן לדמיין את "הקניון העתיק" על שלל הסחורות וההמולה.




מפולות האבנים מוצגות באמצעות תאורה הבוקעת מתוכן, אשר מזכירה את שרידי הקרבות שהתחוללו במקום וגרמו להרס הרב.



מפולות האבנים

מתוך קיר הכותל בקרבת הפינה הדרום-מערבית, בולטת אבן ייחודית וגדולת ממדים, הנקראת "קשת רובינסון" – על שמו של החוקר האמריקאי שזיהה את תפקידה, באמצע המאה ה-19. הקשת הייתה חלק מגשר מחלף, אחד הראשונים בעולם כולו, שנבנה בעת הרחבת הבית-השני על-ידי הורדוס בסוף המאה ה-1 לפני הספירה. על הגשר התנהלה תנועת עולי רגל מאזור השוק הנמוך אל גובה רחבת הר הבית.


קשת רובינסון - גדם האבן

'גדם-האבן' שנותר מהקשת הודגש בתאורה ממוקדת, והמתבונן יכול להשלים בדמיונו את המשכו העצום של הגשר.


הכתובת העתיקה מודגשת. מעליה תחילתה של קשת רובינסון

על הקיר מתחת לקשת רובינסון נמצאה כתובת עתיקה המוארת ב'ספוט' ממוקד בגוון אור קר. האור הלבן מבליט את הכתב החקוק על האבן ומבליט אריח בודד, במקצב הלבנים, הוא מאפשר למבקרים למקד מבטם לכיוון הכתובת.


מבט קרוב על הכתובת העתיקה המוארת

הפינה הדרום-מערבית בה נפגשים הכותל המערבי והכותל הדרומי של בית המקדש שטופה באור חם. עד היום ניתן הדגש רק על הקיר המערבי, המוכר לכולם בכינוי "הכותל". מעתה מוארות גם אבני הכותל הדרומי. מראה הכתלים הנפגשים והפינה המתנשאת לגובה עצום מעוררים התרגשות.


המפגש בין הכותל המערבי לכותל הדרומי

במרכז הגן – התגלו שרידי רצפת ארמון מהתקופה האיובית מהמאות ה-12 וה-13. לפני כ-30 שנים, כחלק מעבודות השיקום של הממצאים, אדריכל פלסנר יצר אילוסטרציה של חלל הארמון המרכזי באמצעות נטיעת עצי ברוש המייצגים את עמודי התמך שהחזיקו את גג הארמון.




המרחק הרב בין העצים נותן מושג על גודלו העצום של המבנה.



הפרגולה מעל שרידי רחבת האולם העתיק


מעל רחבת האולם עיצב פלסנר פרגולה המספקת הצללה נעימה בשעות היום ומגדירה מרחב אינטימי בשעות החשכה.


תמונת-הדמייה ממוחשבת של תאורת הפרגולה

אנו הדגשנו את מתחם הפרגולה, וכן את הברושים סביב, על-מנת לתת מושג לגבי גודלו וייחודו של הארמון המקורי.





לאורך שולי השבילים באתר מוקמו עמודוני תאורה נמוכים המאירים את אבני השביל בגוון חם מבלי שהאור זולג לצדדים. בנוסף להיבטים הפרקטיים של סימון המסלול וההארה, הם מוסיפים קסם ייחודי לתמונה הכללית של הגן בשעות החשכה.




חומות העיר המקיפות את האתר – נבנו בתקופה העות'מאנית. הארנו את מדרכי ההולכים בתאורה בלתי ישירה, אפקט היוצר קונטור של מתאר החומה, ומספק מסגרת אור מרשימה לכל החיזיון.





עוד מידע על הגן הארכאולוגי במרכז דוידסון כאן.


עמיר ברנר

יולי 2022